De overheid wil marktpartijen meer ruimte en verantwoordelijkheid geven bij een bouwproject. Met behulp van de Wkb wordt de positie van de consument versterkt, de bouwkwaliteit verhoogd en de faalkosten verlaagd.
Dit wordt bereikt middels een volledige kwaliteitsborging van het gehele bouwproces. Het nieuwe stelsel geldt eerst alleen voor bouwwerken in de laagste gevolgklasse: gevolgklasse 1. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Vanaf 1 januari 2024 geldt dit voor nieuwbouw, en vanaf 1 januari 2025 ook voor verbouw van bouwwerken in gevolgklasse 1.
De 5 belangrijkste veranderingen door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
- Onafhankelijke controleurs controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke en technische eisen, zowel tijdens het ontwerp, als op de bouwplaats. Deze controleurs heten kwaliteitsborgers.
- De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.
- De aannemer moet de klant laten weten of en hoe hij zichzelf heeft verzekerd tegen faillissement en risico's op schade en gebreken.
- Klanten kunnen 5% van de aanneemsom parkeren bij de notaris. De notaris keert dit geld pas aan de aannemer uit, wanneer de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.
- Wanneer kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen.

Eisen aan de kwaliteitsborger
De kwaliteitsborger mag geen andere betrekkingen hebben ten aanzien van he project. De wijze van risicobeoordeling moet zoveel als mogelijk reproduceerbaar zijn.
De competenties voor de gevraagde / toegelaten gevolgklasse(n) moeten: of allemaal aanwezig zijn bij de organisatie, of ten aanzien van de ontbrekende competenties zijn vastgelegd hoe daarin wordt voorzien (inhuur of uitbesteding) waarbij bij de betreffende personen of organisaties de vereiste competenties aanwezig zijn.