Kwaliteitsborging van vergunning tot oplevering

Krijg inzicht in onze werkwijze en de Wet Kwaliteitsborging. Het gehele proces van kwaliteitsborging wordt door bouwspecialisten begeleidt. Met onze specialistische aanpak, nauwkeurige planning en doelgerichte communicatie borgen wij de kwaliteit van jouw bouwproject.
Initiatieffase
Bouwidee
Het project begint bij u – de opdrachtgever – en uw bouwidee. Na het aanmelden van het project via het omgevingsloket, krijgt u te horen of deze onder de Wet kwaliteitsborging valt en dus getoetst dient te worden door een kwaliteitsborger.
Eerste contactmoment
Tijdens een eerste contactmoment hebben we de mogelijkheid om kennis te maken en u van informatie over de Wet Kwaliteitsborging en ons borgingsproces te voorzien.
Offerte aanvraag
Zodra er een ontwerp(boekje) is voor het bouwproject, kunt u per mail een offerte aanvragen. In de bijlagen levert u het technisch ontwerp en de vergunning aan. Wij streven er naar u binnen één week een gepast voorstel te doen.
Akkoord op de prijsopgave
Nadat er akkoord is gegeven op de prijsopgave, gaat het borgingsproces van start.
Beoordelingsdossier opstellen
Aanleveren gegevens
De opdrachtgever verzamelt alle relevante gegevens voor het project en bundelt deze in een dossier voor de ontvankelijkheidstoets.
Ontvankelijkheidstoets
Zodra alle documenten aangeleverd zijn, start de coördinator met de ontvankelijkheidstoets. Hierbij worden de stukken nog niet inhoudelijk beoordeeld, maar wordt nagegaan of alles compleet is.
Missen er nog documenten? Dan gaat het dossier terug naar de opdrachtgever. Uiteindelijk rolt hier een compleet beoordelingsdossier uit.
toetsingsfase
Uitzetten plantoets
Het complete beoordelingsdossier wordt uitgezet bij onze specialisten. Deze scopeverantwoordelijken hebben 3 weken de tijd om de stukken inhoudelijk te beoordelen.
Complete beoordeling
Eventueel wordt er nog gevraagd naar aanvullende stukken of toelichting op bestaande. Is dit allemaal akkoord en volledig? Dan vervolgt FiniteQ met de volgende stap uit het toetsingsproces.
borgingsplan
Risicoanalyse opstellen
De risico's worden ingevuld in de KiK-tool. Dit is een softwareapplicatie die specifiek is ingericht voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Hierin worden de risico’s ingevuld aan de hand van de omvang van dat risico en de kans dat dit zich voordoet. Hieruit rolt de Risicoanalyse.
Borgingsplan opmaken
Met alle verzamelde informatie vanuit de voorgaande stappen stellen de coördinator en scopeverantwoordelijken het Borgingsplan op. Dit document dient als leidraad voor de bouwfase van het project en de werkzaamheden van de kwaliteitsborger.
Samen met jou als opdrachtgever bespreken we vervolgens de acties uit het Borgingsplan en leveren we dit document aan.
start bouw
Indienen bouwmelding
Tenminste 4 weken voor de start van de bouw moet de bouwmelding – door de opdrachtgever – via het Omgevingsloket ingediend zijn. Om dit te doen zijn onder andere het Borgingsplan en de Risicoanalyse nodig.
Het Bevoegd Gezag (meestal de Gemeente) beoordeeld deze bouwmelding binnen een beoordelingstermijn van 4 weken. Als initiatiefnemer ontvang je een ontvangstbevestiging en vervolgens een akkoord op de bouwmelding.
Start bouwmelding
Tenminste twee dagen voor de start van de bouw moet de initiatiefnemer de ‘melding start bouwactiviteit’ indienen. Daarna kan de bouw gestart worden!
Handhaven borgingsplan
Het borgingsplan moet vervolgens strikt gehandhaafd worden om de kwaliteit van het project te garanderen. De werkzaamheden van FiniteQ bestaan vanaf de start van de bouw uit het uitvoeren van bouwbezoeken en controles volgens het Borgingsplan en het opmaken van het bouwdossier.
Oplevering
De verklaring
Als alle actiepunten uit het Borgingsplan zijn voldaan en alles in orde is na de bouw, dan geeft de kwaliteitsborger de Verklaring af. Hierin wordt middels diverse documenten aangetoond dat het bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet.
Gereedmelding
Vóór de ingebruikname van het bouwwerk, moet eerst de gereedmelding ingediend worden bij het Bevoegd Gezag. Dit moet tenminste twee weken voor het in gebruik nemen. De gemeente beoordeelt dan of de kwaliteitsborging is uitgevoerd volgens de regels.
De documenten die voor deze melding gebruikt worden volgen samen het ‘Dossier Bevoegd Gezag’ en bestaan uit gegevens en bescheiden die de aannemer dient bij te houden en onderdelen die de kwaliteitsborger aanlevert.
Ingebruikname
Nadat de beoordelingstermijn van twee weken verstreken is, of de gereedmelding is goedgekeurd door de gemeente, kunt u het bouwwerk in gebruik nemen!De ingebruikname is tevens het einde van het borgingsproces.